Kasteelheren en kasteelvrouwen-kamp (30/07/2018 – 03/08/2018)

Maandagochtend 30 juli om 9u stipt wachtten de Rotaract-dienaren de kindjes – kasteelheren en kasteelvrouwen in spe – op om ze voor een week mee te voeren naar hun kampplaats: een echt kasteel. De kindjes waren in de zevende hemel toen ze toekwamen. Net als elk jaar kregen ze een opdracht: om op donderdagavond een bal te verdienen, moesten ze leren wat een echte kasteelheer allemaal hoort te doen en te kunnen. Vol overtuiging leerden ze vaardigheden zoals paardrijden, een 3-gangendiner klaarmaken, hun domein onderhouden, hun ‘hemelbedden’ opmaken, een wapenschild ontwerpen … Een groot feest hadden ze dus wel verdiend! Vrijdagnamiddag, na een bezoek aan het kasteel van Loppem en het bijhorende doolhof, zetten we 25 blije, maar vermoeide kindjes opnieuw af bij hun ouders.

Benieuwd naar wat we allemaal deden deze week? Lees hieronder nog even verder hoe onze dagen eruit zagen:

Dag 1

’s Ochtends verwelkomden we ze, verdeelden we de bedjes en gaven – op het ritme van ons themalied ‘de Pruikentijd’ – uitleg over het thema. In de namiddag gingen we zwemmen, waarna ze nog even op eigen houtje het domein konden ontdekken.

Dag 2

’s Ochtends leerden we ze enkele ‘oude spelletjes’ aan zoals cricket en petanque en maakten er natuurlijk een wedstrijdje van. Op het moment dat de kindjes even vrij speelden, kwam baron Zuylen van Nyevelt op bezoek om de kindjes wat meer te vertellen over zijn kasteel. Hierna lieten we ze hun eigen wapenschild ontwerpen.

Dag 3

We startten de dag door de kindjes een uitdaging te geven: in 120 minuten moesten ze 65 opdrachten volbrengen. In een race tegen de tijd slaagden ze erin om alle opdrachten uit te voeren. In de namiddag knutselden de kindjes een masker in elkaar om te dragen op hun bal op donderdagavond.

We sloten de dag af met een lekkere barbecue!

Dag 4

Op donderdagochtend namen we de kindjes mee naar een geheime locatie: stal Heidelberg. Lien leerde de kindjes paardrijden zoals echte kasteelheren en -vrouwen. Door het warme weer besloten we in de namiddag de schaduw op te zoeken in het bos. Maar dat was niet om uit te rusten, integendeel de kindjes werden in 2 kampen verdeeld en vochten tegen draken, kabouters, prinsen, …

Ondertussen werden de kindjes zenuwachtig en hadden ze wel zin in een feestje. Samen met chefs Céline en Eline bereidden ze een uitgebreid diner voor. Ze trokken hun mooiste kleren aan, namen hun masker ter hand en werden als echte dames en heren aangekondigd door lakei Dajo. Hierna barstte het feest los en sloten we af met een stukje taart van Patisserie Gaelens. Moe, maar voldaan gingen de kindjes slapen.

Dag 5

Met lichte tegenzin ruimden we op vrijdagochtend onze kampplaats op. We sloten de week af met een bezoekje aan een naburig kasteel: het kasteel van Loppem. We kregen er een rondleiding en gingen ook nog even het doolhof in. De ene vond al iets sneller de weg terug dan de ander!

Samen met een goedgevulde goodiebag – met dank aan Rotary Zeebrugge, Brugge en Gistel – brachtten we 25 kindjes opnieuw naar hun ouders. Dank aan alle leden van Rotaract Brugge, domein Hoogveld, de hierboven vermelde Rotary-clubs, Patisserie Gaelens en nog vele anderen voor hun onvermoeibare inzet en ook alle kindjes voor hun onuitputtelijke enthousiasme.