Onze projecten

Wij zijn een jongeren serviceclub met een warm, sociaal hart. Al meer dan 50 jaar zetten wij ons in voor het goede doel. Sinds jaar en dag steken onze leden met plezier de handen uit de mouwen en dit blijkt uit de talrijke projecten die onze club rijk is. Onze projecten richten zich vooral op het helpen van kansarme kinderen in de Brugse regio, maar ook andere sociale projecten kunnen rekenen op onze steun.

Kunt u onze actieve hulp gebruiken bij een nieuw of bestaand sociaal project? Aarzel dan zeker en vast niet om contact op te nemen met onze commissie sociaal via sociaal@rotaract-brugge.be.

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende projecten die wij met veel plezier ondersteunen:

Zomerkamp

Al 50 jaar lang organiseren we jaarlijks een gratis zomerkamp voor een 25-tal kindjes tussen 6 en 12 jaar oud uit Brugge. Het kamp vindt plaats bij één van onze leden thuis of op een kampplaats in de Polders.
Dit jaar vertrekken we voor het eerst met z’n allen een week naar de kust. Ieder jaar heeft het kamp een ander thema en organiseren we een hoop activiteiten rond dit thema.

Voor dit zomerkamp krijgen wij geen externe hulp, wij steken zelf actief de handen uit de mouwen (wij koken elke dag zelf voor de kindjes en organiseren alle spelletjes en activiteiten).

Dit sociaal project is bovendien op de EUCO van Milaan in 2007 bekroond als het derde beste sociaal project (Best European Service Project).
Wij willen het kamp ieder jaar verbeteren zodat we deze titel met trots kunnen blijven dragen.

Het sfeerverslag van ons zomerkamp kan u hier consulteren.

Sinterklaasfeest

Naast ons zomerkamp organiseren we ook een sinterklaasfeestje voor een 25-tal kinderen waarbij iedereen een bezoek aan de Sint kan brengen terwijl de zwarte pieten wat stoten uithalen. Na een heuse spelletjesnamiddag voorzien van verse chocolademelk en heel wat lekkers, krijgt ieder braaf kind ook een fantastisch cadeau mee naar huis.

Pretpark

Voor het zomerkamp brengen we jaarlijks een bezoek aan een pretpark (Plopsaland of Bellewaerde). Op deze dag kunnen de kindjes zich volledig uitleven op de vele attracties die het park te bieden heeft.

Kids in Action

Jaarlijks slaan alle bestuursleden sociaal van ons district D1620 de handen in elkaar om op Paasmaandag een dag vol activiteiten in elkaar te steken. Het is de bedoeling om zo’n 500 kinderen wat team spirit bij te brengen terwijl ze samen naar de eindoverwinning van de dag kunnen strijden. Iedere editie staat in het teken van een ander thema, dit jaar is het Ridders en Jonkvrouwen.

Huis aan Zee (MPI De Haan)

Sinds 2017 engageren we ons ook voor een nieuw goed doel, namelijk Huis aan Zee (MPI De Haan). We organiseren een filmnamiddag in de herfst en passeren met een ijskar in de lente. Daarnaast nodigen we ze ook uit voor de “Kids in Action”-dag.
Huis aan zee biedt 365 dagen per jaar een thuis aan zee voor kinderen en jongeren uit het buitengewoon onderwijs die omwille van uiteenlopende redenen (sociaal, familiaal, medisch of gerechtelijk) tijdelijk of permanent niet thuis kunnen worden opgevangen.

JEP – Joint Effort Project

In samenwerking en op initiatief van Rotaract Brugge en Damme, de 4 Rotary Clubs van Brugge en Damme, 2 Innerwheel clubs Brugge, De Sleutel, Jeugddienst Brugge, Jeugddienst Damme en de Stedelijke Preventiedienst Brugge loopt een drugpreventieproject bij Brugse jeugdwerkingen. In twee luiken worden jeugdwerkingen geholpen en gestimuleerd een drugbeleidsplan op te stellen en te implementeren in hun groep.

Het eerste luik van het project richt zich op de leid(st)ers en verantwoordelijken van jeugdwerkinitiatieven. Zij spelen immers een belangrijke rol in de vorming van jongeren, dus ook in drugpreventie bij jongeren.

Het tweede luik van het project richt zich tot de leden van de jeugdwerkingen.
Doel is dat zij tijdens het werkjaar spelenderwijs kennis rond drugpreventie opdoen en sociale vaardigheden rond drugpreventie aanleren. Tevens werkt elke deelnemende groep een drugbeleidsplan uit.